sunnuntai 22. tammikuuta 2017

Häiden vieraat

Aiemminkin olen sanonut siitä, että meillä vieraiden määrä piti linjata aika tarkkaan. Ja vaikeaahan se oli. Tällä hetkellä vieraslistalla on vähän päälle 60 nimeä ja siinä määrässä olisi hyvä pysyä. Vaikka olis ihanaa, että hääpäivänä ympärillä olisi paljon läheisiä, oli vieraslistan kokoamisen aikaan pakko luokitella ihmiset läheisiin ja "vähemmän" läheisiin ja jättää jälkimmäiset kutsumatta. Tuli myös tilanteita, että kaikkia tätejä ja setiä ei kutsuta, eli vain sukulaisistakin ne lähimmät. Eli jotain ei kutsuttu, vaikka olisikin sama veriside toiseen morsiameen kuin jollain joka on kutsuttu. Myös se oli minusta tärkeää, että vieraat olisivat tuttuja meille molemmille. Kaikkia kauempana asuvia ystäviä tai sukulaisia ei välttämättä olla ehditty esitellä ennen häitä, mutta suurinosa on kummallekin tuttuja.

Huomatessamme miten iso muutostekijä vieraslista on budjetissa, aloimme pohtia kuinka paljon yhteen vieraaseen voi liittyä niinsanotusti extraa. Päädyimme siis rikkomaan etikettiä. Häihimme ei ole avecillisiä kutsuja. Kutsut aiotaan lähettää muidoissa "Teidät on kutsuttu" sekä "Sinut on kutsuttu". Tarkoituksenamme ei ole loukata ketään, pitää vain huolta että tiedämme ketä olemme kutsuneet. Emme näin ollen siis aio kutsua ystäviemme kumppaneita, jolleivät he nyt ole ehtineet jo naimisiin.

Toinen vierasmäärää pienentävä päätös oli pitää lapsettomat häät. Ella oli siinä jo valmiiksi aivan ehdoton, mutta minä vielä pohdin asiaa. Syynä ei ole se ettemmekö pitäisi lapsista. Halusimme vain varmistaa sen, että lapsellisetkin saavat juhlia kanssamme aikuisina, eivät vanhempina. Minulle tärkein ajatus lapsettomissa häissä oli se, että häissämme tarjoillaan alkoholia monessakin eri muodossa. En halua, että meidän toimesta yksikään lapsi, oli sitten kyseessä 3- tai 13-vuotias, näkee alkoholinvaikutuksen alaisia ihmisiä. Näillä päätöksillä säästimme sen verran, että pystyimme unohtamaan ajatuksen kahtia jaetusta vieraslistasta. Kutsumme siis kaikki vieraamme juhlimaan kanssamme kello 14:sta aina yöhön asti.

Sitten alkoikin se vieraisiin liittyvä järkyttävin asia, PÖYTÄJÄRJESTYS. Tiedän ettei sitä kannattaisi laatia ennen kuin tiedät tulevista vieraistasi, mutta enhän voinut jättää tätä asiaa kesään. Välillä pohdin unohtaisinko koko pöytäjärjestyksen ja ihmiset voisivat istua mihin haluavat. Meni hetki ja tajusin, etten voi ottaa riskiä että vieraamme omaavat suomalaisen sosiaalisuuden ja jättävät yhden ihmisen välejä! Ja näin ollen käy vielä niin, että joku saa istua yksin sekä erossa esimerkiksi siitä kenen kanssa tuli. Seuraavaksi oli siis aika käydä läpi kuka tykkää kenestäkin ja kuka ei tule kenenkin kanssa toimeen. Toisaaltaan uskon että jokainen aikuinen ihminen osaa käyttäytyä toisten häissä. Halusin kuitenkin varmistaa sen, ettei kenenkään tarvitse koko päivää istuskella joku rooli päällään, vaan että jokainen voi viettää ihanan päivän meidän kanssa! Pöytäkartan pohjaksi ostin IKEAsta Fiskbo-kehyksen ja ostin nimikyltit pöytiin. Vähän olimme kuitenkin pettyneitä printattuun ulkoasuun, joten pohdimme että askartelisimme näistä uudenlaiset ja enemmän meidän näköiset.


Olisimme halunneet juhlatilaan kuusi 12 henkilön pöytää, nimettyinä meille tärkeillä vuosilla. Kuitenkin huomasimme tilan olevan liian kapea sellaiseen järjestelyyn. Joten tällä hetkellä on ajatuksena tehdä tarvittava määrä 6-7 hengen pöytiä. Tämä tuotti sen, ettemme myöskään istumajärjestyksessä pysty noudattamaan etikettiä. Mutta tässäkin suhteessa pidän mielessä, että ne on meidän häät ja näin ollen teemme niistä juuri sellaiset kuin itse haluamme!

Tj 195

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti